tiistai 31. joulukuuta 2019

Year Walk (2013)

Näin uuden vuoden kunniaksi rustailin tekstin pelistä, joka sopii tämän päivän teemaan. Year Walk on kriipivän puoleinen seikkailupeli, joka kertoo ruotsalaisesta kansanperinteestä, jossa yritetään nähdä tulevaisuuteen. Ideana on joko joulun alla tai uudenvuoden aattona suorittaa erinäisiä haasteita, joihin osaan liittyy myös yliluonnollisia olentoja. Tässä pelissä kyseiset olennot on tietenkin napattu ruotsalaisesta kansanperinteestä, joista iso osa on tuttuja myös täällä suomessakin. Matkan ja haasteiden onnistuessa "kävelijä" palkitaan väläyksillä tulevaisuudesta kun taas epäonnistuminen voi tietää huonoa niin mielenterveyden kuin hengenkin kannalta.

Year Walk -Traileri

Year Walk julkaistiin ensin iOS-laitteille 21. helmikuuta 2013. Sitä seuraavana vuonna Windowsin ja OC X:n tietokoneille sekä Wii U:lle. Vaikka peli onkin suunniteltu ensin mobiililaitteille ja sitten vasta portattu tietokoneelle, oli se silti yllättävän mukava pelattavuudeltaan myös tietokoneella. Pelin tunnelma on ihanan synkkä ja melankolinen. Niskavillat nousi pariinkin otteeseen pelissä ja juuri sellaisesta psykologisesta kauhusta itse pidän. Tästä eteenpäin käyn läpi asioita tarinasta. Teksti sisältää lieviä spoilereita, mutta ei mitään mullistavaa.

Pelin kartta

Tarina alkaa päähenkilön Daniel Svenssonin kotoa. Mies aikoo suorittaa vuoden kävelyn nähdäkseen omaan tulevaisuuteensa ja yllätys yllätys että asiaan liittyy myös nainen. Tarkemmin ottaen rakastettu ja tietenkin syystä X suhde on vähän hataralla. Matkalla tulee vastaan erilaisia mystisiä olentoja kuten huldra (viettelevä metsänneito) ja joessa asustava vesihevonen (houkuttelee lapsia mukaansa). Danielin rakastettu yrittää varoittaa miestä perinteen vaarallisuudesta ja kieltää häntä tekemästä sitä, mutta milloinkas tällaisia varoituksia kukaan olisi kuunnellut? Tyypillisesti päähenkilön kallo on liian paksu, että varoitukset menisivät perille asti ja mies aloittaa matkansa heti seuraavana päivänä.

Huldra - metsänneito

Pelin haasteet vaihtelevat paljon tyypiltään. On haasteita joissa tarvitaan tarkkaa kuuntelemista, osassa pitää muistaa tarkkailla ympäristöä ja sen osia. Joskus pitää vain hoksata klikata kaikkea mahdollista ja yrittää liikuttaa kaikkea mitä ympäristössä näkyy tai sitten vain suunnistaa paikasta A paikkaan B. Peruskauraa osittain, mutta itsellekin pelissä oli pari pulmaa mitkä vaati hieman pitempää miettimistä ennen kuin sain ne ratkaistua. (Kyseiset pulmat oli vielä sitä luokkaa että vastaukset olivat kirjaimellisesti naaman edessä..) Tärkeää ei ole pelkästään pelin ympäristössä olevat asiat, vaan mukana kulkee myös muistikirja, jossa on ohjeita näiden mystisten olentojen kohtaamiseen ja vihjeitä, kuinka minkäkin otuksen haaste ratkaistaan.

Brook horse - vesihevonen

Church Grim - kirkonväkeä

Peli ei ole mitään kauheinta kauhua, mutta kyllä se niskavillat nostattaa. Ajatuksella kun lorea lukee ja yksin pimeässä tätä peliä pelaa niin äkkiä ääniskaalan muuttuessa sitä meinaa säpsähtää pelituolilta alas. Pelissä on panostettu painostavaan tunnelmaan onnistuneesti ja siinä mielessä on harmillista, että peli ei loppujen lopuksi ollut kauhean pitkä. Läpäisin itse tarinan tunnissa ja sen jälkeen saavutusten hommaamisen ja loppujen lorehippujen lukemisten jälkeen paketti oli kasassa kolmen tunnin jälkeen. Toki kun ajatellaan, että peli on aluksi kännykälle suunniteltu niin ehkäpä se pituus on siihen tarkoitukseen sopiva. 

Yksi pelin pulmista

Steamissa kyseinen peli on tällä hetkellä 6e mikä on tämän mittaiselle pelille liikaa omasta mielestä, mutta alennusksiahan steamissa tulee jatkuvasti. Jos peli kiinnostaa vähääkään niin suosittelen stalkkaamaan niitä alennuksia, ostamaan sen ja pelaamaan sen läpi. Luvassa on mukava pelisessio tunnista kolmeen. Ehdottomasti peli, jota on myös mukava vaikka kaverin seurata vierestä kun pelaa. Tämän pelin merkeissä on mukava siirtyä seuraavaan vuoteen.

Hyvää Uutta Vuotta 2020 myös Sokerinopan puolesta kaikille!

-Lunitsi