lauantai 21. huhtikuuta 2018

Hellblade: Senua's Sacrifice (2017)

Aletaanpas minun teksteissä käymään kerrankin jotain vähän tuoreempaa tapausta lävitse. Nyt kun olin syksyllä päässyt kauhupelien makuun, iskin silmäni tähän kyseiseen tapaukseen. Hellbladesta oli käyty tuolloin paljon keskustelua sen ulkonäöllisten seikkojen vuoksi. Se oli vähä kuin taidonnäyttö, että pienemmätkin pelifirmat voivat tehdä nättiä jälkeä eikä siihen tarvita isoja rahasampoja. Peliä oltiin myös tässä vaiheessa kehuttu sen verta paljon, että veikkauksia vuoden parhaimpiin peleihinkin oli heitetty ilmoille. Ja muahan ei tarvitse hirveästi vakuutella oikeastaan minkään suhteen, vaan innostun tosi helposti. En siis tiennyt pelistä paskan vertaa, mutta pelkät kertomukset ja muutamat kuvat vakuuttivat minutkin hankkimaan kyseisen pläjäyksen. Pelihän siis ilmestyi 8.8.2017 PS4:lle ja Windowsille. Sen kehittäjänä sekä julkaisijana toimi Ninja Theory, joka on ollut muunmuassa kehittämässä Devil May Cry –pelejä.

Senua on hyvin hyvin vihainen.
En lähde pelin tarinaa tälläkään kertaa spoilaamaan sen enempää vaan kerron siitä erittäin pienen pintaraapaisun muutaman screenshotin kera. Tarina noin muutenkin pääsi ehkä hieman unohtumaan matkan varrella, kun pelatessa saattoi tulla ”vahingossa” kuukauden tauko pariinkin otteeseen. Tämän kanssa kun kävi pariinkin otteseeen niin, että pelatessa jää jumittamaan johonkin yhteen ärsyttävään kohtaan, minkä jälkeen tekee vaan mieli sammuttaa peli eikä enää käynnistää uusiksi. Ja kun taukoa tulee enemmän kuin viikko niin tuntuu, että unohtaa koko tarinan ja tekisi mieli vain aloittaa koko paska alusta muttei jaksaisi sitäkään tehdä. Kyllä te lukijat tiedätte sen tunteen. Mutta asiasta kukkaruukkuun ja siitä kohti korkeuksia. 

Tuli sedälle vähän kuumat oltavat.

Tälläisistä kivenmurikoista sai tarinaa auki kun keskitti kyvyllä.

Hellblade: Senua’s sacrifice perustuu kelttiläiseen mytologiaan, minkä maailma läväytetään heti silmille pelin alkuun. Hellblade kertoo Senua nimisen naisen tarinan siitä, kuinka tämä sukeltaa helvetin syvyyksiin Helheimiin pelastamaan tapetun rakkaan miehensä, Dillionin. Matka Helheimiin ei kuitenkaan ole suora, vaan sinne päästäkseen Senuan pitää ratkoa erinäisiä pulmia ja taistella kuolleita kelttisotureita vastaan. Hienon yksityiskohdan pelille antaa myös se, että saat heti alussa kuulla kuinka kuolemiset ovat rajattuja. Luo pienen paineen pelaamiselle kun haluaa säilyä koko ajan elossa hinnalla millä hyvänsä. Sen lisäksi Senualla on ”kyky” kuulla ääniä, jotka joko neuvovat häntä tai käskevät hänen perääntyä. Hänen kykynsä koskee myös asioiden näkemistä. Keskittymällä Senua saa ratkottua pulmia sekä siinä sivussa hieman taustatarinaa auki. Hellblade käsittelee mielenterveysongelmia suhteellisen raskaalla kädellä näiden äänien ja näkyjen, sillä Senuan tarina kuvastaa aika pitkälti psykoosissa elävää ihmistä. Nämä aiemmin mainitsemani äänet luovat todella tunnelmaa peliin, pimeässä yksin pelatessa kuulokkeet syvällä päässä alkaa itsellekin tulla hieman hassu tunne päähän. Vaikka minulla ne äänet tuppaavat olemaan typeriä pohdintoja  ei-niin-tärkeistä asioista, kuten huonoista puujalkavitseistä.

"Et oo tosissas"

Pelin ongelman ratkomiskohdat ovat suhteellisen helppoja: ”avataksesi tämän oven, etsi tälläinen ja tälläinen symboli”. Jossain kohtaa nämä olivat todella nopeita löytää, mutta välillä näitä sai etsiä hieman kauemminkin.  Muutamia muunkin tyylisiä pulmanratkomistyyppejä oli, mutta pääsääntöisesti ne olivat juuri näitä etsimishärpäkkeitä.

Kauhupeli, yeah right...
Hellbladessa olevat taistelukohtaukset ovat vähäisiä, mutta ne eivät olekaan tarinassa ääpointtina. Nekin taistelut on tehty simppeleiksi mäiskimiseksi. Välillä ne vaativat pientä taktikointia, mutta aika pitkälti pärjää kun muistaa blockata vähän vaikeampien vihujen lyöntejä ja siirtyy hakkaamaan näitä niiden selkäpuolelle.  Loppua kohden taistelut alkavat ikävä kyllä hieman puuduttaa juuri tämän yksinkertaisuuden vuoksi.

Vähän osviittaa pelin taistelusta. Vähä niinko laasermiekat! WZOOOM


Koska mikään ei kestä ikuisesti, niin ei tämä tekstikään kestä. Yhteenvetona sanottakoon, että Hellblade on hintansa väärti oleva peli. Se kannattaa hankkia ja pelata jo senkin takia läpi jos kiinnostaa erittäin tarinapohjainen kauhupeli. Ja kauhuhan tässä pelissä ei ollut sellaista hyppysäikkykauhua, vaan enemmän juuri sellaista psykologista mieleen iskevää. Pelissä pientä pettymystä itselle kuitenkin juuri loi näiden pulmien ja taisteluiden yksitoikkoisuus. Antaisin tälle kuitenkin 4,5/5 pistettä.

Suurin ylpeyden aiheeni pelistä, perseiden screenshottaaminen. Tämä taisi olla parhain otos.


Helvetistä kevääseen,
murmu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti