sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Cognition: An Erica Reed Thriller (2012)

Nyt on vuorossa minulle tärkeä seikkailupeli, jonka hankin vuonna 2013 Steamin joulu-aleista. En muista, mikä pelissä veti puoleensa, mutta olin innoissani. Jälkikäteen mietittynä hankinta oli yksi parhaista, mitä olen koskaan Steamissa tehnyt. Cognition on jälleen kerran todiste Kickstarterin voimasta. Sen kehitti Phoenix Online Studios ja sen ensimmäinen episodi ilmestyi vuonna 2012. Perinteisesti olen jättänyt spoilerit pois tästä tekstistä, joten lukekaa vain rauhassa!

Osia pelissä on neljä: The Hangman, The Wise Monkey, The Oracle ja The Cain Killer. Episodien välillä oli vain muutamia kuukausia, mutta onneksi itse ostin sen vasta, kun kaikki osat olivat ilmestyneet. Voin vain kuvitella sitä tuskaa, kun on joutunut odottamaan seuraavan episodin ilmestymistä, sillä pelin tarina on koukuttava.

Peli alkaa kunnon trillerillä. FBI:n agentit Erica Reed ja John McCoy taistelevat aikaa vastaan ja ajavat nopeasti kohti hautausmaata. Erican pikkuveli  Scott on julman sarjamurhaajan käsissä, ja vain Erica pystyy hänet pelastamaan. Onneksi Ericaa auttaa hänen kykynsä nähdä menneisyyteen. Tämä suuri salaisuus mukanaan Erica etsii veljeään, eikä anna minkään estää häntä. Salaisuuden tietää vain hänen partnerinsa John.

Portti on lukossa!

Peli toimii niinkuin muutkin point and click –seikkailut. Erica kävelee, juoksee ja kerää esineitä. Uutena ominaisuutena peliin on lisätty cognition-toiminto, jonka avulla Erican visiot saa käyttöönsä. Pelin edetessä Erican kyvyt kehittyvät, ja hän oppii uusia tekniikoita uudelta ystävältään, antiikkikauppias Roselta. Cognitionin graafinen tyyli on sarjakuvamainen. Hahmot, taustat ja tekstitykset korostavat tyyliä. Välillä pelin hahmot glitchaavat pahasti, mutta peli ei silti mene kokonaan rikki. Välillä tuntuu, että hahmojen animaatiot olisi voinut tehdä paremminkin, mutta ne eivät onneksi häiritse pelin tunnelmaa.

Sarjamurhaajan ansat ovat tehokkaita.

Cognitionin puzzlet ovat suurimmaksi osaksi helppoja. Vain muutamassa meinasi allekirjoittaneellakin mennä hermot. Erican kyky kasata ihmisten sekavia muistoja kasaan on yksi vaikeimmista tehtävistä. Pelaajan pitää jatkuvasti tajuta käyttää cognition-toimintoa, sillä muuten tärkeitä asioita jää huomaamatta. Inhottavin puzzle oli kuitenkin kassakaappi, jossa oli numeroiden sijasta värejä. En muista, onnistuinko ratkaisemaan sen ilman läpipeluuohjetta. Pelissä on myös monta kohtaa, jossa voi kuolla. Mutta onneksi pelaaja saa aina mahdollisuuden yrittää uudestaan!

Cognition: An Erica Reed Thrillerin tunnelma on täysin uniikki. En ole vielä törmännyt yhtä hyvin toteutettuun sarjamurhaajajahtiin. Pelin pahikset ovat oikeasti kammottavia, ja heidän tekosensa vielä häiriintyneempiä. Pelissä on kuolemaa, kidutusta ja pelkoa. Peli ei todellakaan sovi herkkähermoisille. 

"I appreciate what you're doing, but step the fuck back because I'm doing this."
Tavallinen päivä FBI:n agenteille.

Cognitionin soundtrack on myös loistava, mistä on kiittäminen Austin Haynesia.  Melankoliset pianoteemat korostavat Erican tunteita hänen jahdatessaan veljensä tappajaa. Tekstitysten aikana soiva Taken on Erican ääninäyttelijän, Raleigh Holmesin laulama. Jokin soundtrackissa on maagista. Allekirjoittaneenkin oli pakko ostaa OST vol. 2 vielä erikseen, sillä sitä ei löydy youtubesta. Musiikkia on helppo pitää masentavana, mutta omasta mielestäni se on lähinnä tarinaa kannattelevaa. 

Cognition on todellinen jännitysnäytelmä. Sen aikana voi eläytyä siihen, miltä tuntuisi menettää perheenjäsen tai ystävä. Minuun peli teki suuren vaikutuksen. Sen soundtrackin kuunteleminen laittaa vieläkin ihon kananlihalle. Aion varmasti pelata pelin vielä joskus läpi, sillä se on yksi parhaista seikkailuista, jota olen koskaan pelannut. Suosittelen hankkimaan pelin ja ostamaan samalla sen soundtrackin kokonaisuudessaan!

Loppuun kuitenkin varoituksen sana: peli on oikeasti aika hurja. 

- Lissu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti