keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Broken Age (2015)

Kaikki ystäväni tietävät, että olen suuri seikkailupelien fani. Olen pelannut niitä pienestä pitäen, ja suurin osa steamin (hyvistä) point’n’click –seikkailuista on minulle tuttuja. Sitten jouduin pienen ongelman äärelle. Mikä seikkailu ansaitsisi olla ensimmäinen, josta Sokerinoppaan kirjoitan? Vaihtoehtoja oli monia, mutta päädyin loppupelissä ihastuttavaan Broken Ageen. Muutaman vuoden ajan olen pelannut seikkailuja niin, että pelaamme ystäväni kanssa samaan aikaan ja juttelemme samalla steamin chatissa. Tällä tavalla yksinpelistäkin saa melkein moninpelin. Broken Age on yksi niistä harvoista peleistä, jota olen jaksanut pelata yksin uudelleen.

Broken Age on Double Fine Productionsin kehittämä ja julkaisema peli. (Sama yhtiö on tehnyt muun muassa modernin version Day of the Tentaclesta.) Peli sai alkunsa kickstarterista, jonka avulla nostettu summa on yksi pelihistorian suurimmista. Pelin ohjaaja on Tim Schafer, joka palasi pelien maailmaan ensimmäistä kertaa vuoden 1998 jälkeen. Ääninäyttelyssä loistavat Masasa Moyo, Jack Black ja Elijah Wood. Broken Age on siis tehty huippuosaajien ja supertähtien voimin.

Pelin juoni on mielenkiintoinen. Valtava monsteri Mog Chothra kiertää pelimaailman kyliä ja kaupunkeja etsien uhrilahjaksi tarjottavia neitoja. Mutta mitä tekee pelin sankaritar Vella Tartine? Entä hyvin erikoisen avaruusaluksen kapteeni Shay Volta? Yritän välttää spoilereita tässä tekstissä, joten jos aiot pelata Broken Agea, niin ei hätää. Voit lukea tätä turvallisin mielin.

Peli alkaa pelattavan hahmon valinnalla.

Pelin mekaniikka on yksinkertainen. Osoita ja klikkaa. Hahmo liikkuu sinne, mihin hiirelläsi osoitat. Pelissä kerätään esineitä, joita käytetään toisiin esineisiin tai kohteisiin. Pelin puzzlet ovat muutamaa kinkkistä lukuunottamatta aika helppoja, mikä passaa minulle, sillä olen oikeastaan aika surkea ratkaisemaan vaikeita puzzleja. Päähenkilöiden lisäksi muut hahmot ovat todella hyvin toteutettuja. Avaruusaluksen virkatut pehmoystävät ovat söpöjä, ja mystinen puhuva puu oudolla tapaa huvittava.

Vella ja neuroottinen, puhuva puu.

Broken Agen ympäristöt ovat pastellinsävyisiä ja kauniita. Vellan seikkailu alkaa hänen kotikaupungistaan Sugar Buntingista. Jokaisella pelin kylällä ja kaupungilla on oma teemansa. Shay taas aloittaa matkansa lähinnä 5-vuotiaille lapsille suunnitellussa avaruusaluksessa. Scifi-elementeistä huolimatta peli on mielestäni enemmän fantasiaa. Peli sopii (ainakin minun mielestäni) kaikenikäisille pelaajille, ja oma veljentyttönikin on sitä intron verran pelannut. Pelissä ei muuta ahdistavaa ole, kuin hieman pelottava Mog Chothra, joka tosin on enemmän kummallinen kuin ahdistava. Mutta ehkä alle 7-vuotiaat pelaajat saattaisivat sitä hieman pelätä... Toki pelaajan täytyy osata englantia, mutta eipä tuo kielitaidottomuus minunkaan lapsuudessani estänyt seikkailupelien pelaamista. Sillä tavalla sitä oppii.

Pelin graafinen tyyli on silmiähivelevä. Siitä tulee mieleen moderni lastenkirjamaisuus ja sokerintäyteinen söpöys. Käsikirjoitus on hauska ja humoristinen, mutta peli ei onneksi ole kokonaan naurettava, kuten monet huumoriseikkailut (kuten Runaway: A Road Adventure tai Deponia.) Peli on saanut huikeita arvosteluita joka tuutista. Toki siinä on myös pieniä puutteita. Soundtrack saisi omasta mielestäni olla hieman mieleenpainuvampi, sillä nyt kun muistelen omia pelihetkiäni, en muista yhtäkään musiikkiteemaa. Pelin loppupuolella on pari raivostuttavaa puzzlea, joihin on toki olemassa vihjeet, mutta niitä on vaikea löytää. Muutama puzzle on myös ajoituksesta kiinni, mikä on aina inhottavaa.

Pelissä on myös syvällisempiä teemoja. Tarina on kahden nuoren, erilaisissa ympäristöissä kasvaneen ihmisen kasvutarina. Rohkeasti he rikkovat rutiinin ja lähtevät etsimään omaa polkuaan. Pelissä nousee esille ystävien tärkeys ja itsenäisen ajattelun rooli nuorten elämässä. Kaikki tämä on kuitenkin taitavasti kirjoitettu juonen taustalle. Pelaaja keskittyy ratkaisemaan hauskoja ongelmia ja lukemaan hyvin toteutettuja dialogeja.

Shay on jokapäiväisen rutiinin vanki.

Suosittelenko Broken Agea lukijoilleni? Ehdottomasti. Peli on noussut suosikikseni monien muiden loistavien seikkailujen sekaan. Se on yhdistelmä söpöä, kaunista ja mielenkiintoista. Olen jättänyt sen Steamin kirjastossa asennetuksi, mikäli joskus tekee taas mieli pelata. Pelin hinta Steamissa on 19,99€, joka on mielstäni kohtuullinen, mutta kannattaa varmaan odotella alennusmyyntejä (kuten aina). Keitä iso kuppi teetä, laita kynttilä työpöydälle ja käynnistä Broken Age. Siinä ensimmäinen tekstini seikkailusta. Niitä on tulossa paljon lisää! Kiitos ja kuitti. 

- Lissu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti