tiistai 12. syyskuuta 2017

Dead by Daylight

Illat ovat alkaneet pimentyä eli on aika aloittaa kauhupelikausi. Itsellä on tapana kerätä Halloweenin/Kekrin ajaksi lista pelattavia kauhupelejä, joiden seassa on niin omia suosikkeja kuin itselle vielä uusiakin kauhupelejä. Mikäs sen hauskempaa kuin pimeän aikaan hakata kynttilän valossa zombeja tohjoksi tai yrittää paeta sarjamurhaajaa. Eniten pidän niistä kauhupeleistä, joita voit hakata joko itseksesi randomeiden kanssa tai omalla kaveriporukalla. Ostin Dead by Daylightin nyt kesällä ja se kiri samantien omien suosikkien top 3:een. Ekalla kerralla pelatessa se aiheutti sopivasti sydämen tykyttämistä sekä hengityksen pidättämistä ja vaikka olenkin peliä jo jonkin verran hakannut niin jännitys ei vielä ainakaan ole pelaamisesta kadonnut. Peli on viime vuoden mallia. Starbreeze Studios julkaisi sen 14. kesäkuuta 2016 ja sen kehitti Behaviour Interactive. Se on saatavilla Pc:lle, Xbox One:lle ja Ps4:lle.

Virallinen traileri

Dead by Daylightissa voit pelata joko selviytyjänä tai tappajana. Kyseessä on siis 4vs1 moninpeli, jossa kaikki selviytyjät sekä tappaja ovat pelaajia. Ideana on, että selviytyjät ovat joutuneet tappajan muurien ja seinien ympäröimään loukkuun, josta pyritään pääsemään ulos. Uhrien täytyy käynnistää viisi generaattoria, jotka antavat virtaa kahdelle alueen portille, joista voi sitten kirmata vapauteen. Toinen vaihtoehto on löytää maassa oleva luukku, jonka saa auki joko laatikosta löytyvällä avaimella tai olemalla viimeinen hengissä oleva uhri. Tappaja taas tietysti yrittää estää paon kaikin keinoin kuten potkimalla generaattoreita rikki (pidentää niiden korjausta) sekä nappaamalla uhreja tiluksilla roikkuviin koukkuihin.

Pelissä on useampi hahmo joista valita itselleen sopiva. Jokaisella selviytyjällä ja tappajalla on omat erikoiskykynsä, jotka voi saavuttaa kehittämällä hahmoa Bloodweb-valikossa. Kehittämiseen tarvitaan Bloodpointseja, joita saa pelin aikana useammastakin asiasta. Selviytyjänä niitä saa mm. generaattorien korjauksesta, toisten pelaajien auttamisesta tai hengissä selviämisestä. Tappajana taas pisteitä kertyy ansojen avulla, nappaamalla selviytyjiä ja tietysti eniten jos saa kaikki selviytyjät kiinni. Bloodwebissä voit erikoiskykyjen lisäksi saada ostettua erilaisia esineitä, jotka helpottavat pelaamista kuten ensiapulaukun, työkalusalkun ja tietysti näihin add-oneja pidentämään käyttöä.

Bloodweb

Hahmovalikko tappajalla pelatessa

Tarinaa pelissä on sen verran, että jokaisella hahmolla löytyy oma taustalorensa, joista osa on ihan mielenkiintoisiakin. Itse tykkään lukea yleensäkin taustaloret peleissä, mutta tässä pelissä ne korkeintaan lisäävät pikkuriikkisen pelin tunnelmaa eli eivät todellakaan ole pakollista luettavaa. Eniten hahmoa valitessa kannattaa miettiä erikoiskykyjä ja tietysti että mikä itsestä tuntuu sopivalta. Peliin on myös saatavilla muutama dlc. Jos tykkäät Halloween-leffasta niin suosittelen hommaamaan samalla nimellä varustetun dlc:n niin pääset pelaamaan itse Michael Myersillä tai Laurie Strodella. Of Flesh and Mud-lisäristä taas löytyy murhaajaksi The Hag. Sparks of Madness taas tuo peliin mielisairaalan, tohtorin sekä yhden uuden selviytyjän. Loput lisäreistä omaavat lähinnä asusteita hahmoille. Left 4 Dead -pelien pelaajille hauskana lisänä pelin hahmovalikosta löytyy myös Bill sekä muille hahmoille leftikseen liittyviä asusteita.

Itse pelin grafiikat ovat kivat samoin kentät, mutta pelatessa tulee vastaan paikoittaista lagittamista. Hahmot hyppivät metrikaupalla välillä eteenpäin ja tulee tilanteita että tappajana luulit saaneesi tyypin koukkuun, mutta lagin vuoksi uhri pääseekin karkuun. Näitä ei onneksi ole paljoa, mutta kyllä se kriittisellä hetkellä kirpaisee. Varsinkin jos haluaa pelata omaa tasoaan paremmaksi. Pelistä löytyy siis arvojärjestelmä 20:stä alkaen. Omalla kohdalla se on ainakin peliä etsittäessä auttanut saamaan peliin mukaan oman tasoista porukkaa. Silloin näillä ei toki ole merkitystä jos pelaa kaveriporukalla, mutta randomeiden kanssa pelatessa on mukavempi, ettei vastaan tule joko pari tuntia pelanneita tai pari sataa tuntia pelanneita tyyppejä.

Jokainen matsi vaikuttaa omaan pelitasoon

Dead by Daylight ei ole niitä pelottavimpia kauhupelejä, joita olen pelannut, mutta ehdottomasti jännittävimpiä. Toki mitä enemmän peliä pelaat, sen vähemmän kauhunkiljahduksia enää pääsee, mutta se koskee melkein kaikkia kauhupelejä muutenkin. Yleensä kauhupeleissä opitaan tuntemaan vastustaja ja sitä kautta päihitetään peli, koska vastassa on npc.  Tässä pelissäpä vastustajat vaihtuvat jokaiseen erään, joten yllätyksellisyys ja jännitys pysyy ihan eri tavalla kuin muissa kauhupeleissä. Jos siis vähäkään kiinnostaa kauhu, moninpelaaminen, jännitys tai hc hippaleikit niin kokeile tätä peliä. Syysaletkin tekevät tuloaan, joten viimeistään silloin kannattaa harkita tämän pelin ostoa ja kokeilua.

May the odds be ever in your favor.

- Lunitsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti